
Regiony Francji - Rok Prowansji
Dawno dawno temu, a tak właściwie dzisiaj przenieśliśmy się do porywającej krainy kuchni prowansalskiej, gdzie zatraca się rachubę czasu, a smaki tworzą barwne symfonie. Przez ową krainę przeprowadził nas Pan Julien Secher, były uczestnik programu Masterchef, rodowity Francuz. A gościliśmy w niezwykle magicznym miejscu - Pracowni Smaku Jolanty Kleser. Region ziołami płynący postawił przed nami wyzwanie przyrządzenia bagietek z tapenade, słynnego ratatouille (wyszło przepyszne nawet bez pomocy Rémi'ego) z kurczakiem po prowansalsku oraz ciasta cytrynowego z glazurą. Dzięki wskazówkom szefa, wzajemnej współpracy oraz sporej garści fantazji stworzyliśmy nasze interpretacje tych niebanalnych a przepysznych dań. Później wspólnie zasiedliśmy do stolików i odbyła się prawdziwa, francuska biesiada. Wszystko za sprawą wizyty w "Pracowni Smaku". Zdobyte doświadczenie na pewno wykorzystamy. Kto wie, może dzisiaj między nami zaraził się pasją przyszły Masterchef?