
Smakowity francuski
Uczta francuska, którą przygotowali dziś uczniowie naszej „zerówki” była prawdziwą ucztą dla zmysłów i podniebienia! Uczniowie, w ramach powtórki materiału związanego z kulturą i kuchnią Francji, przygotowali samodzielnie wykwintne dania, które zachwyciły smakiem i estetyką. W menu znalazły się klasyki kuchni francuskiej, takie jak chrupiące croissanty, aromatyczna zupa cebulowa z grzankami, delikatne quiche lorraine, wyborne ratatouille, kurczak w cieście francuskim, cordon bleu z ziemniakami w rozmarynie, a na deser puszyste mini ptysie z kremem i ciasto czekoladowe. Nie mogło zabraknąć sałaty z sosem vinaigrette oraz serów! Każde danie było starannie przygotowane i zaprezentowane, a uczniowie mogli nie tylko degustować, ale również poznać historię i tradycje związane z potrawami. Spotkanie to było doskonałym połączeniem nauki, zabawy i kulinarnej przygody. Kolejna odsłona kulinarnych talentów to świąteczno-noworoczne raclette, której już nie możemy się doczekać!